Luxurious materials and smart built-ins enliven this residence

Situated in a prestigious neighbourhood in Town Mount Royal, this sprawling residence has been home to our clients for over twenty-five years. It has been the venue for many social events, dinner parties, and gatherings. Our goal was to create a space that would accommodate many more years of new memories.

The house had to be multifunctional: equally inviting for quiet nights in as a couple as for large family get-togethers, when their grown children and grandchildren visit. Executing the plans from Catlin Stothers Design, we successfully upgraded all the key rooms while respecting the classic architectural details throughout the space.

“Our objective was to inject a modern aesthetic into a new kitchen, library, master bedroom and en suite.”

Catlin Stothers Design

Tour the space

Create the illusion of height and light

The kitchen had been relocated to the garage during the late eighties. This presented several design challenges. Low, eight-foot concrete ceilings, ventilation ducts, and cinderblock walls required diligence in achieving a plan that would result in a highly efficient space for cooking.

Somber cabinetry from the previous kitchen gave way to a brighter palette of white and bleached butternut.

The floor-to-ceiling white cabinetry conceals appliances and an abundance of storage while brightening up the room and providing contrast to the warm hues of the blonde wood.

Handle-free cabinetry maintains a minimal design while an integrated ash butcher block in the island allows two people to simultaneously prep meals.

Floating wood picture rails create a mini-gallery that enables the homeowners, avid art collectors, to easily display and interchange different pieces of art at various times. 

Design an atmosphere conducive to entertaining

With grandchildren on the way, our clients wanted a dining area that could accommodate both large and intimate gatherings.

White surface-mounted monopoints add architectural interest. Concealed LED strips add ambient lighting for evenings, as does a sculptural suspension with an industrial influence over the dining table. The teak table and chairs influenced the direction of materials to be incorporated into the new design. Oversized tiles on the heated floors resemble soft concrete.

Reconfigure second-floor plan

Walls were relocated to include a library, spacious closets, and a luxurious en suite of dramatic proportions. The custom teak library leading into the master bedroom, stores a prolific collection of drawings and art books.

The minimal design of the master bedroom marries old and new, and is anchored by white oak engineered floors. A shortage of closet space had previously forced the homeowners to use other bedroom closets for storage. Reclaiming a third of the library, created a spacious walk-in closet for her, and a generous wall of closets for him in the master bedroom.

Eliminate the feeling of separate rooms

Large white oak panels dominate the bedroom and wrap around the partition wall into the master en suite. All door openings were raised to full height and maximum widths. Consistent materials create a visual flow and unify the two rooms as a single volume. The en suite is easily accessed from two entries, with full-height pocket doors providing privacy as needed.

Smoked grey glass partitions provide contrast to the warm wood paneling and relate to the charcoal veining of the tiles. They also provide privacy in the toilet and bidet area, while maintaining both natural light and a sense of openness.

Resolve challenges with attention to detail and precision

Spacious yet intimate, the master en suite features materials selected for their respective organic compositions, which enhance an inviting atmosphere. Oversized porcelain tiles maintain classic characteristics in a modern format.

The veining of each tile was scrutinized in advance of the installation to ensure both a sense of movement and a seamless flow between the walls and floors. Radiant floors transition seamlessly into the European shower and towards a concealed linear drain. The shower glass and smoked glass partitions, were meticulously recessed into the floor and ceiling to avoid visible frames.

Float several elements within the room

To create a sense of fluidity and openness, the vanity, cantilevered quartz bench, and hand-blown glass pendants were designed to feel weightless.

The elongated proportions of the fifteen-foot vanity were in response to the clients’ wish for separate sinks and an integrated vanity area.

To create the illusion of a wider space in the gallery layout, a frameless, eight-foot-wide mirror sits flush between two large windows, which exploits the view of several mature maple trees. The foliage on the trees change throughout the four Canadian seasons, which appear as ever-changing photographs from within the washroom.